TfL office development at Bank Tube Station expands

An office block to be built above the new Cannon Street entrance to Bank Underground station will be taller than originally planned after the City of London approved a request to add an extra floor to the top of the building.

In order to upgrade Bank Tube Station, they had to clear land that was occupied by an old office building, and naturally, a replacement will be needed.

Transport for London (TfL) already had permission for a 7 storey building on the site, but was structurally future proofed for the possibility of an additional storey. They have now received permission to add the extra floor above, and it is set back even further from the front of the building so that there is also room to create a large terrace on the roof.

New CGI building with roof terrace (c) TfL / Weston Williamson + Partners

Commercially, the previous top floor, the sixth floor has lost approximately one-third of the floor space for engine room equipment, but will now be full-width open office space, and while the new top floor still needs space for factory equipment, but also has the new roof terrace and some additional offices. They also flipped the engine room on the west side where it blocked the view of the church steeple and a set of low-rise buildings on the other side which faces an office building, so that 6th floor office users have a rather better view from the windows.

The revised project offers accommodation totaling 142,310 square feet on the ground and 7 upper floors plus over 7,600 square feet of terrace space on three floors.

The new scheme also changes the roof structure, which was to be covered with solar cells. However, this is because the attic level above the offices was intended for traditional water boilers. The new scheme has removed the water boilers and replaced them with an energy-efficient air heating network, so the roof must instead be open to the air.

The City of London has also demanded that the number of vehicles allowed to make deliveries to the building be reduced from 54 per day to a maximum of 42, which, given that the building is also larger, is a significant change. The planning policy called for at least 142 bike racks, but another recent modification to the building requested by the developer allowed them to implement 229 bike spaces in the basement, which is significantly higher than the minimum required.

Scott Anderson, Head of Property Development at TfL, said: “We are delighted to receive planning permission for an additional floor of office space and outdoor terraces for our new commercial building on King William Street. The building will be constructed above the new entrance to Bank station, which is due to open on Cannon Street later this year. The new terraces and attics will serve to improve local biodiversity and maximize the building’s urban greening potential. The improvements will also better meet the workspace needs of organizations and generate additional long-term revenue for TfL, which can be reinvested in the transport network.

On-site development work is due to begin later this year, after the Cannon Street entrance to Bank Station is opened to the public and the site is evacuated by workers from the Bank Station upgrade.

New entry Cannon Street (c) TfL

The office development is being carried out by TfL and AspireDM, with Weston Williamson + Partners as architects.

The financial viability of the program was based on rents as they were earlier this year to account for post-pandemic changes in work habits.

Comments are closed.