Park+Ride Antwerp / HUB | ArchDaily

© Jeroen Verrecht

Park+Ride Antwerp / HUB - Image 2 of 35Park+Ride Antwerp / HUB - Interior photography, StairsPark+Ride Antwerp / HUB - Interior photography, KitchenPark+Ride Antwerp / HUB - Interior photography+ 35

Park+Ride Antwerp / HUB - Image 2 of 35
© Jeroen Verrecht

Text description provided by the architects. The City of Antwerp wants to give mobility a more sustainable place in the city and the wider region. The development of a number of Park + Ride buildings is a crucial part of this initiative. In addition to improving mobility, the city also seeks to give a face to the access point to the Antwerp region. Therefore, Park + Ride buildings are also public gateways through which people enter the area.

Park+Ride Antwerp / HUB - Outdoor photography
© Jeroen Verrecht
Park+Ride Antwerp / HUB - Image 32 of 35
Floor plan
Park+Ride Antwerp / HUB - Outdoor photography, Windows
© Jeroen Verrecht

The Park + Ride challenge involves different forms of transition, at different scales. These transcend the Park + Ride space itself but need to be reflected – given an identity – within it.

Park+Ride Antwerp / HUB - Interior photography, Kitchen
© Jeroen Verrecht

At the level of the various sites, the physical switch between an individual mode of circulation (car) and more collective modes of circulation (tram, bus, self-service bicycles) is of crucial importance. In this sense, the Park + Ride building literally embodies efforts to make mobility flows in and out of the city of Antwerp more sustainable and collective. In other words, these buildings and the installations that accompany them can be understood as “transit” environments; such as airports, train stations and metro lines, where comfort, legibility and transfer safety play a key role.

Park+Ride Antwerp / HUB - Interior photography, Kitchen
© Jeroen Verrecht
Park+Ride Antwerp / HUB - Interior photography, Handrail, Beam, Column
© Jeroen Verrecht
Park+Ride Antwerp / HUB - Image 35 of 35
Assembly of materials

These are the critical factors to ensure that this transition is a success and that the improvement of mobility sustainability is aligned with the needs of the traveller, visitor or resident within the metropolitan network. The meticulous intersection of this network is the basic specification of the Park + Ride facility.

Park+Ride Antwerp / HUB - Interior photography, Stairs
© Jeroen Verrecht

Three Park + Ride buildings will be built: Luchtbal, Linkeroever and Merksem. These offer 1,800, 1,500 and 680 parking spaces respectively and represent a cumulative budget of approx. €56,000,000.

Park+Ride Antwerp / HUB - Interior photography
© Jeroen Verrecht

The architecture of the buildings is dictated by their structure, and the way in which it encloses collective and green outdoor spaces.

Park+Ride Antwerp / HUB - Interior photography
© Wouter De Ceuster
Park+Ride Antwerp / HUB - Interior photography
© Wouter De Ceuster

There are no facades. Instead, the very neat hybrid structure – with concrete columns and wooden beams (for a more sustainable use of materials) – is highlighted. The centrally located patios bring daylight into the structures and serve to direct the various traffic flows.

Park+Ride Antwerp / HUB - Interior photography, Handrail
© Jeroen Verrecht

Comments are closed.